12 låtar – en lista på musikaliska influenser

Under en genomgång av det dagliga RSS-flödet hittar jag en post från Emma och ett inlägg från Mymlan som handlar om musik och fenomenet ”listor”.

Tjejerna har båda gjort var sin lista på låtar som har påverkar dom och som antagligen betyder mycket för dem vilket är mycket intressant. Jag känner mig direkt tvungen att kontra och göra en lista på 12 låtar som speglar mig som person.

Det här är inte en enkel uppgift och jag tror inte heller någon annan än mina vänner är intresserade av en sådan lista, men jag vill ändå försöka mig på att knåpa ihop en. Det får bli ett sorts test. Visserligen är en lista på 12 låtar väldigt begränsad, men eftersom musik betyder oerhört mycket för mig är det viktigt för mig att anta Mymlans utmaning.

Dock måste jag påpeka att låtarna nedan är några favoriter och påverkar mig mycket. Det är inte en lista på de absoluta bästa låtarna och kriteriet är att det ska finnas en video tillgänglig.

Under min uppväxt har jag alltid försökt att tvinga mina vänner att lyssna på musik som jag har köpt eller hört, men jag har inte känt att mina vänner har tvingat på mig lika mycket grejer. Många av mina vänner som antingen producerar musik eller vevar vax har alltid tyckt om att prata musik med mig. Men sen har vi de vänner som har en unik musiksmak,  men som de inte dagligen pratar om. Som DJ och musiksamlare har jag alltid tyckt om att gräva efter skivor och att punktmarkera olika genrer.

Jungle och Drum ‘N’ Bass tillhör den genre som påverkat mig mest, denna stil hade jag råkoll på under senare delen av nittiotalet. Under samma period drev jag en hemsida som enbart bevakade Drum ‘N’ Bass, sidan hette ”Spectraz of Drum ‘N’ Bass” och hjälpte mig att komma i kontakt med DJs, producenter och människor världen över som alla var lika intresserade av genren som jag. Det här var med Internets hjälp ett nytt sätt att se på nätverk och att lära känna andra människor utanför landets gränser.

Långt senare började jag scrobbla musik till Last.FM. Jag har inte bara fått ett annat perspektiv på mitt eget lyssnande, utan jag har också fått mer information om vad mina vänner och bekanta lyssnar på. Detta är en utveckling av nätverkandet där jag helt plötsligt har möjlighet att titta på vad alla möjliga människor lyssnar på och jämföra med vad jag själv lyssnar på. De behöver inte dagligen berätta för mig vad de lyssnar på, jag kan bara kolla igenom vad de har scrobblat de senaste dagarna och snabbt avgöra om våra ”listor” överensstämmer med varandra eller inte.

Scrobblingen innebär att det finns olika parametrar som inte bara påverkar och formar mitt sätt att lyssna på musik utan också kontakter och min egen kreativitet. Låtarna nedan ingår inte i någon form av hierarki utan ordningen är bara ett resultat av att jag kom på vissa videos före andra.

Här är min lista:

1. Jeru The Damaja – Come Clean

Riktigt tungt beat från DJ Premier (Gang Starr) vars MPC-sväng får liv med hjälp av ingen annan än Jeru The Damaja. Jeru The Damaja kommer från Brooklyn i östra New York och spenderade unga år på diverse kvartersfester och kom vid någon tidpunkt i kontakt med Gang Starr genom DJ Premier (som han lärde känna i skolan) och lyckades häva ur sig några bars i låten ”I’m The Man”. Denna låt gästades också av Lil’ Dap från Group Home som för övrigt var en rätt dynamisk duo (tillsammans med Melachi The Nutcracker) med kopplingar till Gang Starr Foundation. Både Jeru The Damaja och Lil’ Dap debuterar rent av med sina bars på ”I’m The Man”, en låt som ändrar stämning och ljudbild varje gång en ny MC kliver in till micken och river av sina rader.

Jeru The Damaja kan verkligen flyta över beatsen med auktoritet. Jag har lyssnat på en hel del Hip Hop under mina år men hans flow imponerar väldigt mycket på mig och är bland det bättre jag har hört. Beatet som Jeru får gå loss på i ”I’m The Man” är väl inte direkt dåligt heller och det uppstår ett flöde av riktigt bra New York Hip Hop.

Året efter ”I’m The Man” släppte Jeru The Damajas sin egna singel ”Come Clean”. Denna låt har ett intro som är bland det hårdaste som jag någonsin har hört. Vem kan sitta still när beatet kommer in efter 11 sekunder? Jerus första rader i låten har jag permanent memorerat och jag brukar återskapa hans flyt i mitt huvud. När beatet flödar ut ur ett par dubbla 15″ och ett par 12″ och får fönster att vibrera så kan jag inte sitta kvar på stolen. Det här är essentiell östkust-Hip Hop och ett måste för alla som är intresserade av Hip Hopens guldår fram tills mitten av nittiotalet.

”Come Clean” med Jeru The Damaja:

Verse One:

You wanna front what?
Jump up and get bucked
If you’re feeling lucky duck
Then press your luck
I snatch fake gangsta MC’s and make em faggot flambe
Your nine spray my mind spray
Malignant mist steadily pumps the funk
The results you’re a gang stuffed in a car trunk
You couldn’t come to the jungles of the East poppin that game
You won’t survive get live catchin wreck is our thing
I don’t gang bang or shoot out bang bang
The relentless lyrics the only dope I slang
I’m a true master you can check my credentials
Cuz I choose to use my infinite potentials
Got a freaky, freaky, freaky-freaky flow
Control the mic like fidel castro locked cuba
So deep that you can scuba dive/my jive
Origin is unknown like the Jubas
I’ve accumulated honies all across the map
Cuz I’d rather bust a nut then bust a cap in
Ya back in fact my rap snaps ya sacroilliac
I’m the mack so i don’t need to tote a Mac
My attack is purely mental and its nature’s not hate
It’s meant to wake ya up out of ya brainwashed state
Stagnate nonsense but if you persist
You’ll get ya snotbox bust you press up on this
I flip hoes dip none of the real niggas slip
You don’t know enough math to count the mics that I ripped
Keep the Dirty Rotten Scoundrel as his verbal weapons spit

Verse Two:

Real rough and rugged, shine like a gold nugget
Every time i pick up the microphone i drug it
Unplug it on chumps with the gangsta babble
Leave your nines at home and bring your skills to the battle
You’re rattlin’ on and on and ain’t sayin nothing
That’s why you got snuffed when you bump heads with Dirty Rotten
Have you forgotten, i’ll tap you [jaw]
I also kick like kung fu flicks by run run shaw
Made frauds bleed every time I g’d
Cuz i’ve perfected my drunken style like sam seed
Pseudo psychos i play like Michael
Jackson when i’m bustin ass and breakin backs
Inhale the putrified aroma
Breathe too deep and you’ll wind up coma-
tose the king i’m hard like a fifth of vodka
And bring your clique cuz i’m a hard rock knocka
I gotcha, out on a limb i’m about to push you off the brink
Let you draw your craw but you burnin’ shot breaks
When the East is in the house you should come equipped

Verse Three:

Fly like a jet sting like a hornet
Knuckleheads get live and set it off if you want it
Dirty rotten scoundrels is crushin fools no joke
With styles more fatal than second hand smoke
Don’t provoke the wrath of this rhyme inventor
Cuz I blow up spots like the world trade center
Come with the super trooper on his assault mission
The tech’s technique cuz he’s a technician
Wishin he’ll go away won’t help the weapons stop
The skills are shot cuz any idiot can let off a glock
Hard rock smellin the clutch of this untoucha
You claim you got beef on the streets so whatcha
Gonna do when real niggaz roll up on you
And you don’t got your crew
Pull your glock but you don’t got the heart
You was webbed straight from the start
Bought a tool and didn’t learn how to use it
Got lost in Brooklyn so you had to lose it
Just for frontin you got that ass waxed.

2. Prodigy – No Good

Få låtar från nittotalet låter så fräscha som Prodigys ”No Good”, den här låten fullkomligt sprudlar av liv och ”impact”. Liam har inte överträffat sig själv speciellt många gånger efter ’94 års ”No Good” och om fick jag chansen att sitta ned och prata med honom skulle jag försöka ta reda på allt jag kan om hur han fixade till sitt sound i den låten. Musiken andas lagerlokal, raves, electronica, breakbeat och något så brittiskt som punk.

Liam ser så extremt hård ut i början av videon när han kommer till festen. Kameran växlar tempo hela tiden, vi får följa Liams sakta gång in i lokalen, hans nickande mot DJn (som antagligen spelar Liams låtar) och samtidigt får vi se folk dansa till det tunga soundet. Leeroy och Maxim har dessutom båda två bakåtvända gubbkepsar på sig och ser hur brutala ut som helst. Det är få människor i lokalen och belysningen är dov, sekvenser med fish eye-lens panoreringar och ultrarapida Liamsegment avlöser varann i ett snabbt tempo när vi får bekanta oss med människorna i lokalen.

Keith Flint ser sådär löjligt nöjd ut när han går bakom Liam, som senare bryter ut i galet solobreakande. Jag kan identifiera mig med Liams sätt att röra sig igenom lokalen, han har koll, han övervakar, han hälsar på vänner och bekanta och är mycket medveten. Videon riktar väldigt mycket uppmärksamhet mot Liam, men den speglar också kollektivet; de kommer dit som grupp och håller ihop. Element som tvångströjor och spontan väggdemolering gör inte videon direkt sämre men manifesterar visuellt lite låtens ‘promenad hem’.

Samplingen till ”No Good” kommer ifrån ”You’re no good for me, I don’t need nobody” av Kelly Charles (1987, London Records LONX153).

3. Massive Attack – Unfinished Sympathy

Jag tänker inte ens kommentera denna ingående. Helt underbar video, riktigt bra låt och jag blir alltid tårögd när jag hör den. Det här är en av mina absoluta favoritlåtar och påverkar mig väldigt mycket känslomässigt. Det är synd att jag inte kan dela den här låten med någon på det sätt som jag egentligen vill. Massive Attack lyckades redan 1991 att producera något av den ‘perfekta’ låten och dess stämning har en given plats i min lista. Jag har riktigt svårt att skriva vidare när jag hör den här låten, jag tänker på mina tidigare flickvänner, nära och kära och låtens manifestering av saknad blir riktigt påtaglig.

Shara Nelson:

I know that i’ve BEEN MAD IN LOVE before
And how it could be with you
Really hurt me baby, really cut me baby
How can you have a day without a night
You’re the book that I have opened
And now i’ve got to know much more

The curiousness of your potential kiss
Has got my mind and body aching
Really hurt me baby, really cut me baby
How can you have a day without a night
You’re the book that I have opened
And now I’ve got to know much more

Like a soul without a mind
In a body without a heart
I’m missing every part
(x5)

4. Geto Boys – My Mind Playing Tricks On Me

Den här låten består av ett tungt beat, riktigt bra sampling, paranoida funderingar om övervakning, droger och kvinnor. En av hip hop-låtars mest kritiska punkter är under en låts inledande bars. Under denna del av låten måste emceen leverera riktigt bra rader för att låten ska sätta sig och lyfta. Scarface lyckas enligt mig med det och han framställer några riktigt kusliga rader som sätter sig direkt.

Om första delen av låten är bra så är sista barsen från Bushwick Bill också viktiga. Slutet av låten får en sådan hård vändning så att detta nästan utgör låtens ”peripeti”. Kolla videon så förstår ni vad jag menar. Efter samtliga verser så kommer samplingen in igen solo för att sedan återigen ledsagas hem av beatet i utrot.

Låten brukar åka på i lurarna när jag är på väg hem från stan och är en av de skapelser som får absolut mest speltid i min mp3spelare. Samplingen kommer från ingen mindre än Isacc Hayes och du hittar den i låten ”Hung Up On My Baby” 1974 års film ”Tough Guys”.

Intro: Scarface

I sit alone in my four-cornered room staring at candles
Oh that shit is on? Heh
Let me drop some shit like this here, real smooth

Verse One: Scarface

At night I can’t sleep, I toss and turn
Candle sticks in the dark, visions of bodies bein burned
Four walls just starin at a nigga
I’m paranoid, sleepin with my finger on the trigger
My mother’s always stressin I ain’t livin right
But I ain’t going out without a fight
See, everytime my eyes close
I start sweatin, and blood starts comin out my nose
It’s somebody watchin the Ak’
But I don’t know who it is, so I’m watchin my back
I can see him when I’m deep in the covers
When I awake I don’t see the motherfucker
He owns a black hat like I own
A black suit and a cane like my own
Some might say, ”Take a chill, B”
But fuck that shit! There’s a nigga trying to kill me
I’m poppin in the clip when the wind blows
Every twenty seconds got me peepin out my window
Investigatin the joint for traps
Checkin my telephone for taps
I’m starin at the woman on the corner
It’s fucked up when your mind is playin tricks on ya

Verse Two: Willie D

I make big money, I drive big cars
Everybody know me, it’s like I’m a movie star
But late at night, somethin ain’t right
I feel I’m being tailed by the same sucker’s head lights
Is it that fool that I ran off the block?
Or is it that nigga last week that I shot?
Or is it the one I beat for five thousand dollars
Thought he had ‘caine but it was Gold Medal Flour
Reach under my seat, grabbed my popper for the suckers
Ain’t no use to me lyin, I was scareder than a motherfucker
Hooked a left into Popeye’s and bailed out quick
If it’s goin down let’s get this shit over with
Here they come, just like I figured
I got my hand on the motherfuckin trigger
What I saw’ll make your ass start gigglin
Three black, crippled and crazy senior citizens
I live by the sword
I take my boys everywhere I go, because I’m paranoid
I keep lookin over my shoulder and peepin around corners
My mind is playin tricks on me

Verse Three: Scarface

Day by day it’s more impossible to cope
I feel like I’m the one that’s doing dope
Can’t keep a steady hand because I’m nervous
Every Sunday mornin I’m in service
Prayin for forgiveness
And tryin to find an exit out the business
I know the Lord is lookin at me
But yet and still it’s hard for me to feel happy
I often drift while I drive
Havin fatal thoughts of suicide
BANG and get it over with
And then I’m worry-free, but that’s bullshit
I got a little boy to look after
And if I died then my child would be a bastard
I had a woman down with me
But to me it seemed like she was down to get me
She helped me out in this shit
But to me she was just another bitch
Now she’s back with her mother
Now I’m realizing that I love her
Now I’m feelin lonely
My mind is playin tricks on me

Verse Four: Bushwick Bill

This year Halloween fell on a weekend
Me and Geto Boys are trick-or-treatin
Robbin little kids for bags
Till an old man got behind our ass
So we speeded up the pace
Took a look back, and he was right before our face
He’d be in for a squabble no doubt
So I swung and hit the nigga in his mouth
He was goin down, we figured
But this was no ordinary nigga
He stood about six or seven feet
Now, that’s the nigga I’d be seein in my sleep
So we triple-teamed on him
Droppin them motherfuckin B’s on him
The more I swung the more blood flew
Then he disappeared and my boys disappeared, too
Then I felt just like a fiend
It wasn’t even close to Halloween
It was dark as fuck on the streets
My hands were all bloody, from punchin on the concrete
God damn, homie
My mind is playin tricks on me

5. Beastie Boys – Sabotage

Det här är utan tvekan en av de bästa videos som kom under 90-talet. Spike Jonze lyckas skapa ett humoristiskt ös som passar väldigt bra till låten ”Sabotage” av Beastie Boys. Låten fick riktigt mycket speltid på MTV och var en av 1994 års topplåtar, på den här tiden så kunde jag sitta och vänta framför TVn tills låten kom så jag kunde spela in den. Det var också en låt som jag och några vänner alltid började att skratta åt när vi snackade om den.

Can’t Stand It, I Know You Planned It
Ima Set It Straight, This Watergate
I Can’t Stand Rockin’ When I’m In Here
‘Cause Your Crystal Ball Ain’t So Crystal Clear
So, While You Sit Back And Wonder Why
I Got This Fucking Thorn In My Side
Oh My God, It’s A Mirage
I’m Tellin’ Y’all It’s Sabotage

So,So,So, So Listen Up ‘Cause You Can’t Say Nothin’
You Shut Me Down With A Push Of Your Button
But yo, I’m Out And I’m Gone
I’ll Tell You Now I Keep It On And On

‘Cause What You See You Might Not Get
And We Can Bet, So Don’t You Get Souped Yet
Scheming On A Thing That’s A Mirage
I’m Tryin’ To Tell You Now It’s Sabotage

Why; Our Backs Are Now Against The Wall
Listen All Of Y’all This Is Sabotage
Listen All Of Y’all This Is Sabotage
Listen All Of Y’all This Is Sabotage
Listen All of Y’all This Is Sabotage

I Can’t Stand It, I Know You Planned It
I’ma Set It Straight This Watergate
I Can’t Stand Rockin’ When I’m In This Place
Because I Feel Disgrace Because You’re All In My Face
But Make No Mistakes And Switch Up My Channel
I’m Buddy Rich When I Fly Off The Handle
What Could It Be, It’s A Mirage
You’re Scheming On A Thing That’s Sabotage

6. Photek – Ni Ten Ichi Ryu

Det finns inte speciellt många videos till mina favoritlåtar inom Jungle, men en låt som däremot har sin egen video är Photeks minimalt djupa ”Ni Ten Ichi Ryu”. Den här låten är ett perfekt exempel på hur toner av jazz möter en elektronisk genre med fokus på knivskarpa breaks och galna edits. Samtidigt vilar här en skärpa och ljudbild som säkert skulle få en del jazzmusiker att nicka instämmande, tyvärr har Rupert Parkes sound utvecklats bort från känslan som infinner sig i Ni Ten Ichi Ryu.

Photek är, liksom jag, väldigt intresserad av japansk kultur och traditioner. Videon följer en man som ska föreställa en samuraj som utför övningar med sitt svärd i vad som ser ut som ett traditionellt japanskt hus. Låtens titel betyder ”2 swords technique” och krigaren i videon förbereder sig mentalt på strid och tränar inför möten med andra samurajer.

Fotot är Akira Kurosawa-grått och kameran växlar mellan ‘Hong-kong-snabbt’ samt stillbilds- och slow motion-sekvenser för att skapa ett skönt flyt som speglar låtens ”breakdowns” och stegringar. Essentiell Photek. Jag kommer antagligen att börja med ett utkast om Drum ‘N’ Bass dokumentärer ganska snart. Det finns en hel del saker som jag vill skriva om som handlar om breaks, bas, DJing och elektronisk musik.

7. Massive Attack – Tear Drop

Jag läste för flera år sen om inspelningen av den här låten. Enligt vad jag minns ska Elizabeth Fraser från Cocteau Twins ha varit blyg eller kanske obekväm när delar av Massive Attacks trio Robert Del Naja, Grantley Marshall och Andrew Vowles satt i studion.

Jag kom inte ihåg exakt vilka som var på plats, men delar av gruppen lämnar studion med låtens mördarbeat loopande och rec på Frasers mick. Vi säger att de gick och tog en kaffe eller något och när de kom tillbaka hade hon satt den. Jag kan riktigt föreställa mig den här skotska sångerskan stå där och inte riktigt få till det för att sedan skina upp och tokleverera helt och hållet i och med sin ensamhet.

Fraser sjöng även på två av albumet Mezzanines andra spår. Jag riktigt önskar att jag hade denna skiva på vinyl, för omslaget är enormt snyggt.

[Liz Fraser]

Love, love is a verb
Love is a doing word
Fearless on my breath
Gentle impulsion
Shakes me makes me lighter
Fearless on my breath

Teardrop on the fire
Fearless on my breath

Nine night of matter
Black flowers blossom
Fearless on my breath
Black flowers blossom
Fearless on my breath

Teardrop on the fire
Fearless on my breath

Water is my eye
Most faithful mirror
Fearless on my breath
Teardrop on the fire of a confession
Fearless on my breath
Most faithful mirror
Fearless on my breath

Teardrop on the fire
Fearless on my breath

Stumbling a little
Stumbling a little

8. Mobb Deep – Shook Ones Pt. II

Riktigt fin pianosampling på denna, Havoc och framförallt Prodigy (som utgör Mobb Deep) kör över alla på den här låten. Shook Ones Pt. II är en av deras mest kända låtar och dess samplingar kommer från ”Kitty With the Bent Frame” (1972) av Quincy Jones samt från ”Dirty Feet” från 1979 av Daly Wilson Big Band.

Både Havoc och Prodigy presterar några kritiska rader som gjort att låten blivit så populär. Jag ska försöka att markera de raderna som jag tycker verkligen präglar hur Mobb Deep fick den att bli så bra.

(Intro)

Word up son, word
yeah, to all the killers and a hundred dollar billas
(yo I got the phone thing, knowmsayin’, keep your eyes open)
for real niggas who ain’t got no feelings
(keep your eyes open)
(no doubt, no doubt son, I got this, I got this)
(just watch my back, I got this first, yo)
check it out now
(word up, say it to them niggas, check this out it’s a murda)

[Prodigy]

I got you stuck off the realness, we be the infamous
you heard of us
official Queensbridge murderers
the Mobb comes equipped with warfare, beware
of my crime family who got nuff shots to share
for all of those who wanna profile and pose

rock you in your face, stab your brain wit’ your nosebone
you all alone in these streets, cousin
every man for theirself in this land we be gunnin’
and keep them shook crews runnin’
like they supposed to
they come around but they never come close to
I can see it inside your face
you’re in the wrong place
cowards like you just get they’re whole body laced up
with bullet holes and such
speak the wrong words man and you will get touched
you can put your whole army against my team and
I guarantee you it’ll be your very last time breathin’
your simple words just don’t move me
you’re minor, we’re major

you all up in the game and don’t deserve to be a player
don’t make me have to call your name out
your crew is featherweight
my gunshots’ll make you levitate
I’m only nineteen but my mind is old
and when the things get for real my warm heart turns cold
another nigga deceased, another story gets told
it ain’t nothin’ really
hey, yo dun spark the Phillie

so I can get my mind off these yellowbacked niggas
why they still alive I don’t know, go figure
meanwhile back in Queens the realness is foundation
if I die I couldn’t choose a better location
when the slugs penetrate you feel a burning sensation
getting closer to God in a tight situation
now, take these words home and think it through
or the next rhyme I write might be about you

Chorus:

Son, they shook…
‘cause ain’t no such things as halfway crooks
scared to death, scared to look
they shook
‘cause ain’t no such things as halfway crooks
scared to death, scared to look

livin’ the live that of diamonds and guns
there’s numerous ways you can choose to earn funds…earn funds
some of ‘em get shot, locked down and turn nuns
cowardly hearts end straight up shook ones…shook ones
he ain’t a crook son, he’s just a shook one…shook one

[Havoc]

For every rhyme I write, its 25 to life
yo, it’s a must the gats we trust safeguardin’ my life
ain’t no time for hesitation
that only leads to incarceration
you don’t know me, there’s no relation
Queensbridge niggas don’t play
I don’t got time for your petty thinking mind
son, I’m bigga than those claimin’ that you pack heat
but you’re scared to hold
and when the smoke clears you’ll be left with one in your dome
13 years in the projects, my mentality is what, kid
you talk a good one but you don’t want it
sometimes I wonder do I deserve to live
or am I going to burn in hell for all the things I did
no time to dwell on that ‘cause my brain reacts
front if you want kid, lay on your back
I don’t fake jacks kid, you know I bring it to you live
stay in a child’s place, kid you out o’ line
criminal minds thirsty for recognition
I’m sippin’ E&J, got my mind flippin’
I’m buggin’ think I’m how bizar to hold my hustlin’
get that loot kid, you know my function
cause long as I’m alive I’ma live illegal
and once I get on I’ma put on, on my people
react mix to lyrics like Macs I hit your dome up
when I roll up, don’t be caught sleepin’
cause I’m creepin’

Chorus:

Son, they shook…
‘cause ain’t no such things as halfway crooks
scared to death and scared to look
(he’s just a shook one)
they shook…
‘cause ain’t no such things as halfway crooks
scared to death and scared to look
(we live the live that of diamonds)

they shook…
‘cause ain’t no such things as halfway crooks
scared to death and scared to look
they shook…
‘cause ain’t no such things as halfway crooks, crooks..

livin’ the live that of diamonds and guns
there’s numerous ways you can choose to earn funds…earn funds
but some of ‘em get shot, locked down and turn nuns
cowardly hearts end straight up shook ones…shook ones
he ain’t a crook son, he’s just a shook one…shook one

Yeah, yeah, yeah
To all the villains and a hundred dollar billas
To real brothers who ain’t got no dealings
G-yeah, the whole Bridge, Queens get the money
41st side (he’s just a shook one)
keepin’ it real (you know)
Queens get the money…

(Talk fades out)

9. Wu-Tang Clan – Protect Ya Neck

En till låt som jag inte kan sitta still till. Wu-Tang Clan behöver ingen egentlig presentation men jag kan säga att låten är en av deras mest populära singlar.

10. Armand Van Helden – You Don’t Know Me

New York-House och vokaler som nästan andas gospel och storslagen stämning kommer till liv i denna dänga från Armand Van Helden. Den fina stämningen har mycket att göra med hur han har bearbetat Duane Hardens röst EQ-mässigt i mixningen. Detta var en av de största låtarna ’99 och hela det albumet där denna låt fanns med var helt ok. Tydligen så lämnade Van Helden studion och lät Harden göra sin grej vilket jag inte hade en aning om. Det påminner mig om vad jag skrev angående ”Tear Drop” ovan.

Den här låtens sampling kommer från en discodänga som heter ”Dance With You” från Carrie Lucas och trummorna kommer från en klassisk huslåt av Jaydee som heter ”Plastic Dreams”.

You don’t even know me
You say that I’m not livin’ right
You don’t understand me
So why do you judge my life

I don’t ask for nothing
I’m always holding my own
Every time I turn around, there’s something
People talking ‘bout what they don’t know
And when I try to move on up
They’re always pullin’ me down
I’m tired and I’ve had enough
It’s my life, and i’m living it now

You don’t even know me
You say that I’m not livin’ right
You don’t understand me
So why do you judge my life

I always wonder why
People try to hurt me
No happiness in their own lives
So they act out all their jealousy
Who are you to say that I’m living wrong?
Always telling me what to do
I’ve decided I gotta be strong
What makes you think that I needed you?
You don’t know me…

You don’t even know me (ohh, you dont know me)
You say that I’m not livin’ right (you don’t understand the waythat I feel)
You don’t understand me (you can’t even see my pain)
So why do you judge my life (oohhh you don’t know)

You don’t even know me
You say that I’m not livin’ right
You don’t understand me
So why do you judge my life

Who are you?
You say I’m not livin’ right
Anything I try to do
You haven’t walked in my shoes
I’m gonna move on
It’s my life, it’s my life

You don’t even know me
You say that I’m not livin’ right
You don’t understand me
So why do you judge my life (x2)

11. Stardust – Music Sounds Better With You

Listan har hitills varit ganska deppig med domedagsmörk Hip Hop, känslosam Trip Hop och brittisk electronica/breakbeat. Jag kände att det var läge för lite fransk filterhus.

Stardusts Music Sounds Better With You ger mig positiva känslor och jag blir uppriktigt glad varje gång jag hör låten och ser videon. Killen i videon börjar arbeta med sitt flygplan och vill upp i luften samtidigt som Stardusts låt stiger mot skyarna i topplistan. Slutet blir som att ett gemensamt mål uppnås och pojken får till och med tillbaka sitt flygplan som han lyckas kasta bort. Samplingen att hålla koll på kommer från Chaka Khans låt ”Fate”, och vokalerna kommer från Benjamin Diamond.

Värt att notera är att notera är att Thomas Bangalter (ena halvan av Daft Punk) var med och producerade denna låt.

12. Mr. Oizo – Flat Beat

Om jag någon gång behöver en manager så kommer jag definitivt att vilja ha Flat Eric. Vem headbangar så hårt till electro? Vem dominerar en video på samma sätt? Vem är så mån om sitt utseende? Vem håller i en låtsascigarr med samma pondus och auktoritet? Vem jobbar lika frenetiskt? För att inte tala om hans kontor, det är riktigt old skool. Han har till och med ett foto på sig själv med telefonen i högsta hugg på sitt eget skrivbord. Snacka om att ha begränsad självinsikt.

Mr. Oizos låt är rätt ok den med, basgången får en del saker att vibrera om jag skulle dra på, så det får nog anses som ett ganska gott betyg. Värt att notera är att denna låt också kom ’99, året då ”You Don’t Know Me” kom ut.

Sammanfattning

Nu blev denna lista till stor del en MTV/Hip Hop-affär, för egentligen borde det ha funnits med några hårdrockslåtar här också. Till mitt försvar så kan jag säga att det är svårt att på beställning komma ihåg min musikaliska uppväxt, för att inte tala om alla videos som kanske inte finns representerade på Youtube. Jag har utelämnat många låtar inom genrer som Hip Hop, Jungle, Techno, House och Hårdrock för att jag inte hittar officiella videos till de låtarna.

Annonser

2 Responses to “12 låtar – en lista på musikaliska influenser”


  1. 1 Patrik december 30, 2008 kl. 8:09 f m

    Herregud, riktigt bra lista. Alla låtarna!


  1. 1 den ultimata skämsmusiklistan « the real mymlan Trackback vid januari 10, 2009 kl. 2:08 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
DOOM4

En blogg om filosofi, ekonomi, språk, musik, konst och litteratur.
[Most Recent Quotes from www.kitco.com]
Creeper MediaCreeper

Ludwig von Mises On the So-Called Liberals of Today

“The so-called liberals of today have the very popular idea that freedom of speech, of thought, of the press, freedom of religion, freedom from imprisonment without trial – that all these freedoms can be preserved in the absence of what is called economic freedom. They do not realize that, in a system where there is no market, where the government directs everything, all those other freedoms are illusory, even if they are made into laws and written in constitutions.”

–Ludwig von Mises, Economic Policy: Thoughts for Today and Tomorrow (1979)

Murray N. Rothbard on Economic Ignorance

“It is no crime to be ignorant of economics, which is, after all, a specialized discipline and one that most people consider to be a ‘dismal science.’ But it is totally irresponsible to have a loud and vociferous opinion on economic subjects while remaining in this state of ignorance.”

–Murray N. Rothbard

Ludwig von Mises on the Process of the Hyperinflationary Breakdown of A Currency

"The emancipation of commerce from a money which is proving more and more useless in this way begins with the expulsion of the money from hoards. People begin at first to hoard other money instead so as to have marketable goods at their disposal for unforeseen future needs - perhaps precious-metal money and foreign notes, and sometimes also domestic notes of other kinds which have a higher value because they cannot be increased by the State '(e.g.the Romanoff rouble in Russia or the 'blue' money of communist Hungary); then ingots, precious stones, and pearls; even pictures, other objects of art, and postage stamps. A further step is the adoption of foreign currency or metallic money (i.e. for all practical purposes, gold) in credit transactions. Finally, when the domestic currency ceases to be used in retail trade, wages as well have to be paid in some other way than in pieces of paper which are then no longer good for anything.

The collapse of an inflation policy carried to its extreme - as in the United States in 1781 and in France in 1796 does not destroy the monetary system, but only the credit money or fiat money of the State that has overestimated the effectiveness of its own policy. The collapse emancipates commerce from etatism and establishes metallic money again."

–Ludwig von Mises, The Theory of Money and Credit

Ludwig von Mises On Hyperinflation

"The characteristic mark of the phenomenon is that the increase in the quantity of money causes a fall in the demand for money. The tendency toward a fall in purchasing power as generated by the increased supply of money is intensified by the general propensity to restrict cash holdings which it brings about. Eventually a point is reached where the prices at which people would be prepared to part with "real" goods discount to such an extent the expected progress in the fall of purchasing power that nobody has a sufficient amount of cash at hand to pay them. The monetary system breaks down; all transactions in the money concerned cease; a panic makes its purchasing power vanish altogether. People return either to barter or to the use of another kind of money."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises On the Policy of Devaluation

"If the government does not care how far foreign exchange rates may rise, it can for some time continue to cling to credit expansion. But one day the crack-up boom will annihilate its monetary system. On the other hand, if the authority wants to avoid the necessity of devaluing again and again at an accelerated pace, it must arrange its domestic credit policy in such a way as not to outrun in credit expansion the other countries against which it wants to keep its domestic currency at par."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Austrian Economics

"What distinguishes the Austrian School and will lend it everlasting fame is its doctrine of economic action, in contrast to one of economic equilibrium or nonaction."

–Ludwig von Mises, Notes and Recollections

Ludwig von Mises on Austrian Economics

"The main and only concern of the Austrian economists was to contribute to the advancement of economics. They never tried to win the support of anybody by other means than by the convincing power developed in their books and articles."

–Ludwig von Mises, Austrian Economics: An Anthology

Ludwig von Mises on Business Cycles

"True, governments can reduce the rate of interest in the short run. They can issue additional paper money. They can open the way to credit expansion by the banks. They can thus create an artificial boom and the appearance of prosperity. But such a boom is bound to collapse soon or late and to bring about a depression."

–Ludwig von Mises, Omnipotent Government

Ludwig von Mises on Business Cycles

"The wavelike movement effecting the economic system, the recurrence of periods of boom which are followed by periods of depression is the unavoidable outcome of the attempts, repeated again and again, to lower the gross market rate of interest by means of credit expansion."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Business Cycles

"The cyclical fluctuations of business are not an occurrence originating in the sphere of the unhampered market, but a product of government interference with business conditions designed to lower the rate of interest below the height at which the free market would have fixed it."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Business Cycles

"The ultimate cause, therefore, of the phenomenon of wave after wave of economic ups and downs is ideological in character. The cycles will not disappear so long as people believe that the rate of interest may be reduced, not through the accumulation of capital, but by banking policy."

–Ludwig von Mises, On the Manipulation of Money and Credit

Ludwig von Mises on Business Cycles

"The boom produces impoverishment. But still more disastrous are its moral ravages. It makes people despondent and dispirited. The more optimistic they were under the illusory prosperity of the boom, the greater is their despair and their feeling of frustration."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Credit Expansion

"Credit expansion can bring about a temporary boom. But such a fictitious prosperity must end in a general depression of trade, a slump."

–Ludwig von Mises, Planned Chaos

Ludwig von Mises on Human Action

"Human action is purposeful behavior."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Human Action

"Action is purposive conduct. It is not simply behavior, but behavior begot by judgments of value, aiming at a definite end and guided by ideas concerning the suitability or unsuitability of definite means. . . . It is conscious behavior. It is choosing. It is volition; it is a display of the will."

–Ludwig von Mises, The Ultimate Foundation of Economic Science

Ludwig von Mises on Human Action

"Action is an attempt to substitute a more satisfactory state of affairs for a less satisfactory one. We call such a willfully induced alteration an exchange."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Human Action

"Mans striving after an improvement of the conditions of his existence impels him to action. Action requires planning and the decision which of various plans is the most advantageous."

–Ludwig von Mises, The Ultimate Foundation of Economic Science

Ludwig von Mises On ”I and We”

"The We cannot act otherwise than each of them acting on his own behalf. They can either all act together in accord; or one of them may act for them all. In the latter case the cooperation of the others consists in their bringing about the situation which makes one man's action effective for them too. Only in this sense does the officer of a social entity act for the whole; the individual members of the collective body either cause or allow a single man's action to concern them too."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises On The Individual and Changing Features of Human Action

"Common man does not speculate about the great problems. With regard to them he relies upon other people's authority, he behaves as "every decent fellow must behave," he is like a sheep in the herd. It is precisely this intellectual inertia that characterizes a man as a common man. Yet the common man does choose. He chooses to adopt traditional patterns or patterns adopted by other people because he is convinced that this procedure is best fitted to achieve his own welfare. And he is ready to change his ideology and consequently his mode of action whenever he becomes convinced that this would better serve his own interests."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Murray N. Rothbard On the Professional Intellectual Classes

"In all societies, public opinion is determined by the intellectual classes, the opinion moulders of society. For most people neither originate nor disseminate ideas and concepts; on the contrary, they tend to adopt those ideas promulgated by the professional intellectual classes, the professional dealers in ideas."

–Murray N. Rothbard, For A New Liberty

Ludwig von Mises on Cause and Effect

"Cognizance of the relation between a cause and its effect is the first step toward mans orientation in the world and is the intellectual condition of any successful activity."

–Ludwig von Mises, The Ultimate Foundation of Economic Science

Ludwig von Mises on Economic Calculation

"Monetary calculation and cost accounting constitute the most important intellectual tool of the capitalist entrepreneur, and it was no one less than Goethe who pronounced the system of double-entry bookkeeping one of the finest inventions of the human mind."

–Ludwig von Mises, Liberalism: The Classical Tradition

Ludwig von Mises on Economics as Abstract Reasoning

“Economics, like logic and mathematics, is a display of abstract reasoning. Economics can never be experimental and empirical. The economist does not need an expensive apparatus for the conduct of his studies. What he needs is the power to think clearly and to discern in the wilderness of events what is essential from what is merely accidental.”

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Individual Rational Action

"All rational action is in the first place individual action. Only the individual thinks. Only the individual reasons. Only the individual acts."

–Ludwig von Mises, Socialism.

Ludwig von Mises on Entrepreneurship

"The consumers suffer when the laws of the country prevent the most efficient entrepreneurs from expanding the sphere of their activities. What made some enterprises develop into big business was precisely their success in filling best the demand of the masses."

–Ludwig von Mises, Planned Chaos

Ludwig von Mises on the Gold Standard

“If our civilization will not in the next years or decades completely collapse, the gold standard will be restored.”

–Ludwig von Mises, (1965)

Murray N. Rothbard On the Gold Standard

“Gold was not selected arbitrarily by governments to be the monetary standard. Gold had developed for many centuries on the free market as the best money; as the commodity providing the most stable and desirable monetary medium.”

–Murray N. Rothbard

Detlev Schlichter on the Gold Standard

"But I don’t believe the best solution would be to go back to a government-run gold standard. We should not trust politicians and bureaucrats with money, certainly never again with entirely unconstrained fiat money, but probably not even with a monetary system that comes with the strait jacket of an official gold standard. I would argue instead for the complete separation of money and state, and for an entirely private monetary system. Let the market decide what should be money and how much there should be of it. I do strongly believe that gold would again play an important role in such a system. After all, gold and silver have been chosen forms of money for thousands of years, in all cultures and societies. That is what the trading public always went for when it was free to choose."

–Detlev Schlichter, The Schlichter Files

Detlev Schlichter on Paper Money

"Wall Street, the media, academia, and, of course the Fed, are strongly on the side of fiat money."

–Detlev Schlichter, The Schlichter Files

Detlev Schlichter on the Media and Academia

"Media and academia are mainly pro-state, pro-politics, anti-gold"

–Detlev Schlichter, The Schlichter Files

Ludwig von Mises on Banking

"There was no reason whatever to abandon the principle of free enterprise in the field of banking."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Banking

"It is extremely difficult for our contemporaries to conceive of the conditions of free banking because they take government interference with banking for granted and as necessary."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Banking

"What is needed to prevent any further credit expansion is to place the banking business under the general rules of commercial and civil laws compelling every individual and firm to fulfill all obligations in full compliance with the terms of the contract."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Corrupt Politicians, Professors and Union Bosses

"Those politicians, professors and union bosses who curse big business are fighting for a lower standard of living."

–Ludwig von Mises, Theory and History

Ludwig von Mises on Capital

"Profit-seeking business is compelled to employ the most efficient methods of production. What checks a businessmans endeavors to improve the equipment of his firm is only lack of capital."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Capital

"When pushed hard by economists, some welfare propagandists and socialists admit that impairment of the average standard of living can only be avoided by the maintenance of capital already accumulated and that economic improvement depends on accumulation of additional capital."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Capital

"History does not provide any example of capital accumulation brought about by a government. As far as governments invested in the construction of roads, railroads, and other useful public works, the capital needed was provided by the savings of individual citizens and borrowed by the government."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Capital

"The characteristic mark of economic history under capitalism is unceasing economic progress, a steady increase in the quantity of capital goods available, and a continuous trend toward an improvement in the general standard of living."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Capital

"Capitalism is essentially a system of mass production for the satisfaction of the needs of the masses. It pours a horn of plenty upon the common man. It has raised the average standard of living to a height never dreamed of in earlier ages. It has made accessible to millions of people enjoyments which a few generations ago were only within the reach of a small elite."

–Ludwig von Mises, The Anti-Capitalistic Mentality

Ludwig von Mises on Laissez Faire

"If one rejects laissez faire on account of mans fallibility and moral weakness, one must for the same reason also reject every kind of government action."

–Ludwig von Mises, Planning for Freedom

Ludwig von Mises on Bureaucracy

"The ultimate basis of an all around bureaucratic system is violence."

–Ludwig von Mises, Bureaucracy

Ludwig von Mises on Bureaucracy

"Bureaucratic management is management of affairs which cannot be checked by economic calculation."

–Ludwig von Mises, Bureaucracy

Ludwig von Mises on Bureaucracy and Economic Calculation

"A bureaucrat differs from a nonbureaucrat precisely because he is working in a field in which it is impossible to appraise the result of a mans effort in terms of money."

–Ludwig von Mises, Bureaucracy

Ludwig von Mises on Bureaucracy

"Nobody can be at the same time a correct bureaucrat and an innovator."

–Ludwig von Mises, Bureaucracy

Ludwig von Mises on Bureaucracy

"Seen from the point of view of the particular group interests of the bureaucrats, every measure that makes the governments payroll swell is progress."

–Ludwig von Mises, Planning for Freedom

Ludwig von Mises on Bureaucracy

"The bureaucrat is not free to aim at improvement. He is bound to obey rules and regulations established by a superior body. He has no right to embark upon innovations if his superiors do not approve of them. His duty and his virtue is to be obedient."

–Ludwig von Mises, Bureaucracy

Ludwig von Mises on Bureaucracy

"Only to bureaucrats can the idea occur that establishing new offices, promulgating new decrees, and increasing the number of government employees alone can be described as positive and beneficial measures."

–Ludwig von Mises, Omnipotent Government

Ludwig von Mises on Bureaucracy and Government Interventions

"The trend toward bureaucratic rigidity is not inherent in the evolution of business. It is an outcome of government meddling with business."

–Ludwig von Mises, Bureaucracy

Ludwig von Mises on Government’s War on the Creative Genius

“A genius is precisely a man who defies all schools and rules, who deviates from the traditional roads of routine and opens up new paths through land inaccessible before….But, on the other hand, the government can bring about conditions which paralyze the efforts of a creative spirit and prevent him from rendering useful services to the community.”

–Ludwig von Mises, Bureaucracy

Ludwig von Mises on Why Classical Liberalism Rejects War

“The liberal critique of the argument in favor of war is fundamentally different from that of the humanitarians. It starts from the premise that not war, but peace, is the father of all things. What alone enables mankind to advance and distinguishes man from the animals is social cooperation. It is labor alone that is productive: it creates wealth and therewith lays the outward foundations for the inward flowering of man. War only destroys; it cannot create. War, carnage, destruction, and devastation we have in common with the predatory beasts of the jungle; constructive labor is our distinctively human characteristic.”

–Ludwig von Mises, Liberalism: The Classical Tradition

Ludwig von Mises on Sound Money

“It is impossible to grasp the meaning of the idea of sound money if one does not realize that it was devised as an instrument for the protection of civil liberties against despotic inroads on the part of governments. Ideologically it belongs in the same class with political constitutions and bills of rights. The demand for constitutional guarantees and for bills of rights was a reaction against arbitrary rule and the nonobservance of old customs by kings. The postulate of sound money was first brought up as a response to the princely practice of debasing the coinage.”

–Ludwig von Mises. The Theory of Money and Credit

Murray N. Rothbard on Recovering from Economic Depressions

“It should be clear that any governmental interference with the depression process can only prolong it, thus making things worse from almost everyone’s point of view. Since the depression process is the recovery process, any halting or slowing down of the process impedes the advent of recovery. The depression readjustments must work themselves out before recovery can be complete. The more these readjustments are delayed, the longer the depression will have to last, and the longer complete recovery is postponed.”

–Murray N. Rothbard, Man, Economy, and State with Power and Market

Hans-Hermann Hoppe on Socialized Health Care

“With the socialization of the health care system through institutions such as Medicaid and Medicare and the regulation of the insurance industry (by restricting an insurer’s right of refusal: to exclude any individual risk as uninsurable, and discriminate freely, according to actuarial methods, between different group risks) a monstrous machinery of wealth and income redistribution at the expense of responsible individuals and low-risk groups in favor of irresponsible actors and high-risk groups has been put in motion.”

–Hans-Hermann Hoppe, Democracy: The God That Failed

Ludwig von Mises on Civilization

"What distinguishes man from animals is the insight into the advantages that can be derived from cooperation under the division of labor."

–Ludwig von Mises, Human Action: A Treatise on Economics

Ludwig von Mises on Civilization

"Civilization is a work of peaceful co-operation."

–Ludwig von Mises, Socialism

Ludwig von Mises on Civilization

"The foundation of any and every civilization, including our own, is private ownership of the means of production. Whoever wishes to criticize modern civilization, therefore, begins with private property."

–Ludwig von Mises, Liberalism

Ludwig von Mises on the Market Economy

"In the unhampered market economy there are no privileges, no protection of vested interests, no barriers preventing anybody from striving after any prize."

–Ludwig von Mises, Theory and History

Ludwig von Mises on Liberalism

"Liberalism champions private property in the means of production because it expects a higher standard of living from such an economic organization, not because it wishes to help the owners."

–Ludwig von Mises, Socialism

Ludwig von Mises on Liberalism

"That Liberalism aims at the protection of property and that it rejects war are two expressions of one and the same principle."

–Ludwig von Mises, Socialism

Annonser

%d bloggare gillar detta: