Extra uppdatering:
EXTRA: Seger för tillägg 138 i utskottet. 40-4!
EU-nej till att stänga av fildelare
EU: nej till att stänga av fildelare
***
Huvudpost:
Det är nu eller aldrig
Om inte tillägg 138 (numera tillägg 46 och 135) kommer med i Telekompaketet under tisdagens omröstning i ITRE, kommer makten över Internet överlåtas till telekombranschen och operatörerna. Då kanske vårt älskade Internet står inför en kommande blackout, vars paketering, begränsning och övervakning hotar dess innersta väsen; den decentraliserade strukturen och det fria informationsflödet.
Operatörerna kanske inte enbart måste begränsa sitt utbud, utan också övervaka sina tjänster och tillhandahålla paketlösningar som inte kränker någon form av upphovsrätt. Vänsterpartiets Erik Josefsson skriver att Regeringen är av den uppfattningen att Internet ska regleras med konkurrensrätt.
Vad innebär då konkurrensrättslig reglering? Läs Josefssons post ovan och sätt in er i detaljerna, men ett citat tycker jag var både informativt och skrämmande:
”Torstenssons [Infrastrukturminister] vision är alltså att vissa interentleverantörer ska konkurrera med att tillåta Skype. Andra kanske med att tillåta Wikipedia, eller bittorrent, eller nåt annat. Om du vill ha Spotify måste du byta interentleverantör. Välkommen Till Internet Med Extra Allt!”
”Konsumenten” har kanske i framtiden rätten att välja paketlösning, men olika företag kommer få rätten till olika tjänster. Är inte detta en skrämmande vision på hur man stryper tjänster och teknisk mångfald?
Vanligtvis är jag för en fri marknad, där vissa tillhandahåller bättre tjänster eller produkter och som således överlever på en konkurrenskraftig marknad. Dessa företag överlever på bekostnad av andra företag som inte kan konkurrera på grund av att deras tjänster eller produkter inte är lika bra. Men i och med Internets struktur, så verkar inte den klassiska konkurrensrätten vara en speciellt bra modell för att gynna varken konsumenterna eller Internets.
Det är i slutändan telekombranschen som kommer att gynnas av detta, och Internet kommer att förändras för alltid.
Jag vet inte exakt om det är något annat tillägg som är viktigt inför omröstningen på Tisdag, men om ”fel” tillägg godkänns eller om 138:an slängs i papperskorgen, då hotas allt ifrån Internets framväxt, medborgares rättigheter till långsiktig europeisk innovation.
”
Diskussionerna mellan parlamentet och rådet handlar om framför allt två punkter: dels om hur hänvisningen till den beslutande instansen ska formuleras. I den rapport som antogs av parlamentet i höstas hänvisas det till en ”rättsvårdande myndighet”. Ministerrådet har i stället velat ha skrivningen ”legal kompetent myndighet”. Detta på begäran av bland annat Frankrike som håller på att anta en lag där en myndighet ska kunna stänga av användare från internet.” (Referens)
Istället för att omfamna Internet och dess själ, ta del av fri information och möjligtvis tillgängliggöra rådata, så slår politiker och telekombranschen nu undan de pelare som bär upp Internets framväxt, potential och innovationskraft. Och detta i konkurrensens namn; en konkurrensmöjlighet som egentligen borde gynna de positiva värdena ovan.
Det finns alltså en agenda från politiker och bransch att få kontroll över vad som händer och byggs i nätverken. Kontroll innebär profit och medför långtgående konsekvenser för kommunikation mellan dedikerade medborgare som tillsammans granskar fakta och ställer politiker mot väggen. Många har förstått att vi står inför stora förändringar i nätets infrastruktur.
Jag tror på ett fritt Internet som omfattas av lagen, gör du?
Jag vill uppmärksamma er på Telekompaketet.se som innehåller information vad som händer, hur man kan hjälpa till, vilka politiker man kan kontakta och hur man kan uppmärksamma dessa att man är bekymrad inför framtiden.
Svenska parlamentariker tar strid för rättssäkerheten i telekomförhandlingar
EU-bråk om hantering av fildelare
Erik Josefsson om Telekompaketet, del I, II, III.
Lena Ek (c): ”Jag stödjer och främjar 138:an”
Gunnar Hökmark (m): ”På väg till Strasbourg med telekompaket etc.”
Göran Färm (s) verkar också vara för 138:an.
Via DN.se kan ni hitta en fråga som lyder: ”Bör internet regleras i större utsträckning?” Ta er gärna tid och svara på DN:s enkätundersökning som ni just nu hittar under artikeln ”Svenska EU-parlamentariker tar strid mot telekompaketet”.
Ingen EU-omröstning om Internet ikväll eller? Det är osäkert vad som sker ikväll.
Fyfan vad illamående jag blir av att läsa om det som hotar internet. jag är en 88 och jag tillhör den generationen som verkligen inte skulle vara där jag är utan internets möjligheter att själa programvaror. För att man kan inte bara köpa allt hela tiden.
I sverige har vi en struktur att 0-18 år så betalar samhället för oss, 19-65 betalar vi för samhället och sen är vi lediga tills vi dör.
Jag ser ingen skillnad med internet, 0-26 stjäl vi allt som vi vill ha och 27-100 år så köper vi produkterna vi har lärt oss att älska.
Så måste det få vara.
Mailade de tre svenska, och har iaf fått svar av en:
——————————————–
Hej!
Tack för ditt brev. Jag har hittills svarat enskilt på alla som skrivit till mig om nätet/Telekompaketet och/eller öppenhet. Men nu har jag kanske 150 obesvarade brev och ber därför om ursäkt för att du får ett gruppsvar!
Ja, som ni vet har vi en svår votering om Telekompaketet och ändringsförslag 138 som rör rättsgarantier och rättvis rättegång när ett bolag vill stänga av en användare från nätet. Jag förösker febrilt övertyga andra att rösta för 138 men det ser svårt ut att få majoritet. Vi får se. Mycket kan ännu hända…. Och efter utskottet ska materialet till plenum.
Det ska bli intressant att se hur de olika politiska grupperna röstar. Min grupp Alliance of liberals and democrats for Europe (ALDE) får jag nog med, men de andra vet jag inte. Återkommer om detta på min blogg vartefter.
Många tror att det bara är ungdomar som bryr sig om dessa frågor (och ja, ni är många) men i min inbox finns brev från alla åldrar och från massor av yrkesgrupper runt om i hela Sverige.Det visar att nätet nu används och uppskattas av alla grupper i samhället!
Domen i Pirate Bay målet var sorglig tycker jag. Visst, det behövs absolut garantier för upphovsrätten. Men min enkla mening är att vi behöver samma regler för verket oavsett vilken teknik som används! Bok, dator, bibliotek, telefon, skolexemplar av text, tavla, film, TV, kabelTV eller vad nu upphovsmannens verk finns i för form. De lagar vi har måste skrivas om för att passa den nya tiden. Och branschen/-erna behöver göra en ny förhandling för tekniken springer mycket fortare än vad någon kan föreställa sig. Vi ser ju redan hur några bolag börjat förstå sammanhangen.
Människors tillgång till samhällsservice hänger idag ihop med nätet. Därmed är tillgången i sig viktig. Samma rättssäkerhetstänkande måste gälla som vid annan infrastruktur. Vem kan tänka sig att posten skulle stänga av en person som skrivit tex hotfulla brev från tillgången på postservice?
Frankrike vill ha en kvotdel av kulturen på franska och vissa högkyrkliga intressen vill blockera ur moralisk synpunkt samtidigt som vissa stater helt enkelt blockerar sidor med regeringskritik. Och i vissa delar av Kina fanns inte EU-parlamentet alls (!) när jag själv var i landet för två år sedan. Vi behöver alltså en bred samhällsdebatt eller hur?
Och låt oss komma ihåg vilken frihetskänsla människor fick när de började kunna skicka brev, läsa tidningar, lyssna på den första radion eller se det första TV-programmet! Eller när vi fick flera TV-kanaler.. Fantastiskt! Nätet ger samma känsla för oss nu.
Det går heller inte att vid varje tillfälle kampanja en reglering åt rätt håll. Det behövs mekanismer i själva reglernas tillkomst som stoppar det som inte överensstämmer med mänskliga rättigheter som yttrandefrihet eller rättvis rättegång. Vi i (C) har ett förslag om obligatorisk analys innan, om en yttrandefrihetskommitté som gör en konstitutionell värdering ur EU-perspektiv och att Europeiska Ombudsmannen får utvidgade rättigheter så människor som känner sig kränkta ska kunna klaga. Skickar med en bilaga som beskriver tänket – och det vore intressant med reaktioner från er!
Ja, det börjar bli riktigt sent så jag stannar här.
Tack igen för brev.
Hälsn
Lena Ek
Member of the European Parliament
European Parliament
Bra jobbat! Kämpa vidare genom att kontakta politikerna i ITRE och fråga sakligt vad de tycker om tillägg 138 (numera 46). Formulera gärna egna argument för att beskriva varför just ni vill bevara Internets öppenhet. Göran Färm tycks inte ha uttalat sig än om 138:an…
http://www.telekompaketet.se/
http://www.laquadrature.net/wiki/MEPs_SE
Hej!
Läs gärna Gunnars blogg
http://hokmark.eu/blogg/
Hälsn
Helena Hånell
Moderate Party
European Parliament
Rue Wiertz, ASP 13E205
1047 Brussels
Direktlänk: http://hokmark.eu/till-hax-och-andra-om-telekompaketet/
@spectraz: jepp, nu är det bara Färm som inte svarat. Fortsätt dock och maila eller ringa!
Nu har Hökmark tagit bort sitt blogginlägg…varför?
@Viola det verkar som Hökmark har ersatt det med detta inlägg: http://hokmark.eu/pa-vag-till-strasbourg-med-telekompaket-etc/
Jag har skrivit till de svenska delegaterna – och fått svar.
Detta är Lena Eks svar:
”Hej!
Tack för ditt brev. Jag har hittills svarat enskilt på alla som skrivit till mig om nätet/Telekompaketet och/eller öppenhet. Men nu har jag kanske 150 obesvarade brev och ber därför om ursäkt för att du får ett gruppsvar!
Ja, som ni vet har vi en svår votering om Telekompaketet och ändringsförslag 138 som rör rättsgarantier och rättvis rättegång när ett bolag vill stänga av en användare från nätet. Jag förösker febrilt övertyga andra att rösta för 138 men det ser svårt ut att få majoritet. Vi får se. Mycket kan ännu hända…. Och efter utskottet ska materialet till plenum.
Det ska bli intressant att se hur de olika politiska grupperna röstar. Min grupp Alliance of liberals and democrats for Europe (ALDE) får jag nog med, men de andra vet jag inte. Återkommer om detta på min blogg vartefter.
Många tror att det bara är ungdomar som bryr sig om dessa frågor (och ja, ni är många) men i min inbox finns brev från alla åldrar och från massor av yrkesgrupper runt om i hela Sverige.Det visar att nätet nu används och uppskattas av alla grupper i samhället!
Domen i Pirate Bay målet var sorglig tycker jag. Visst, det behövs absolut garantier för upphovsrätten. Men min enkla mening är att vi behöver samma regler för verket oavsett vilken teknik som används! Bok, dator, bibliotek, telefon, skolexemplar av text, tavla, film, TV, kabelTV eller vad nu upphovsmannens verk finns i för form. De lagar vi har måste skrivas om för att passa den nya tiden. Och branschen/-erna behöver göra en ny förhandling för tekniken springer mycket fortare än vad någon kan föreställa sig. Vi ser ju redan hur några bolag börjat förstå sammanhangen.
Människors tillgång till samhällsservice hänger idag ihop med nätet. Därmed är tillgången i sig viktig. Samma rättssäkerhetstänkande måste gälla som vid annan infrastruktur. Vem kan tänka sig att posten skulle stänga av en person som skrivit tex hotfulla brev från tillgången på postservice?
Frankrike vill ha en kvotdel av kulturen på franska och vissa högkyrkliga intressen vill blockera ur moralisk synpunkt samtidigt som vissa stater helt enkelt blockerar sidor med regeringskritik. Och i vissa delar av Kina fanns inte EU-parlamentet alls (!) när jag själv var i landet för två år sedan. Vi behöver alltså en bred samhällsdebatt eller hur?
Och låt oss komma ihåg vilken frihetskänsla människor fick när de började kunna skicka brev, läsa tidningar, lyssna på den första radion eller se det första TV-programmet! Eller när vi fick flera TV-kanaler.. Fantastiskt! Nätet ger samma känsla för oss nu.
Det går heller inte att vid varje tillfälle kampanja en reglering åt rätt håll. Det behövs mekanismer i själva reglernas tillkomst som stoppar det som inte överensstämmer med mänskliga rättigheter som yttrandefrihet eller rättvis rättegång. Vi i (C) har ett förslag om obligatorisk analys innan, om en yttrandefrihetskommitté som gör en konstitutionell värdering ur EU-perspektiv och att Europeiska Ombudsmannen får utvidgade rättigheter så människor som känner sig kränkta ska kunna klaga. Skickar med en bilaga som beskriver tänket – och det vore intressant med reaktioner från er!
Ja, det börjar bli riktigt sent så jag stannar här.
Tack igen för brev.
Hälsn
Lena Ek
Member of the European Parliament
European Parliament
Bât. Altiero Spinelli 10G342
Rue Wiertz 60
B-1047 Brussels
Tel +32 (0)2 28 45714
Fax +33 388 179 714
http://www.lenaek.se
”
Hon verkar vara en vettig människa alltså.
Gunnar Hökmarks inställning framgår av hans blogg:
http://hokmark.eu/pa-vag-till-strasbourg-med-telekompaket-etc/
Nej, det är andra ni ska skriva och ringa till.
Se denna lista:
http://www.laquadrature.net/wiki/MEPs_ITRE_am138
Se till att läsa igenom La Quadrature Du Nets båda länkar ovan så ni har möjlighet att bilda er EGEN uppfattning om materialet som relaterar sig till telekompaketet.
Sprid ordet! Ju fler som sätter sig in i telekompaketet desto bättre.
Efter Piratebaydomen kan inget få mig att bli förvånad längre…
Inte ens när våra liv blir som i ”1984”, fast med skivbolag och andra multinationella företag som ”regering” kommer jag att bli förvånad…
Våra kära Euparlamentariker och Ipredälskare för oss dit i lagom sävlig takt, men tillräckligt diskret så att vanliga svenssons inte hinner förstå vad som händer.
MadMax var är du när vi behöver dig? 😉
/Dreamteam
Dagens pepp!!!
Nu rockar vi röven av Sarkozy!!
>:-)